[Speculative Work]        October, 2013 - December, 2013     Project Location:    San Francisco, California, U.S.     Project Type:    Working, Residential Complex     Program:    50,000km2, Residential, Office, Data Center, Agricultural Land     Designer:    Xuhui Zhang, Simin Wang
  The project proposes an urban renewal strategy for Google to initiate construction of a new campus in 2050, utilizing the abandoned San Francisco Bay bridge as its data center and horizontal circulation core.       The proposal focuses on tackling with the problem of energy consumption perplexing Google since its establishment. By utilizing sea water to cool the data base, at the same time using the water as nutrient for algae cultivation, the campus will be not only self-reliant, but transformed into a resource of energy and algae oil. 
Google Complex3.jpg
  The campus accommodating 10000 people’s working and living space. Basic structure of the suspension bridge remained untouched, whereas the interstitial space within the truss will accommodate a linear data center. Top of the bridge functions as a continuous green space.
  With transportation and energy processing towers supporting the irregular truss system above, the new complex were entirely self-supporting. The truss system is constructedin an accumulating manner, responding to parameters of structure, program and spacerequirement. Living pods of flexible membrane was inserted into the interstitial space of the truss. Plates in modules were suspended under the truss, functioning as changeable open office space.
Google Complex6.jpg
Google Complex7.jpg
Google Complex8.jpg
prev / next